Ziemniaki jadalne nabywamy w hurtowniach sprzedających ważywa

W naszym kraju ziemniaki podawane są do większości obiadów, jak makaron u Włochów, czy ryż u Chińczyków. Gdy więc prowadzimy sklep z warzywami, restaurację, czy kupujemy kartofle na zimę, zawsze powinniśmy dokonywać ich zakupu w hurtowniach, w których sprzedawany jest odbiorcom towar o najwyższej jakości. Zawsze mamy bowiem pewność, że jadalne ziemniaki nie są sztucznie nawożone i nie używa się do ich hodowli chemicznych środków ochrony roślin, które zawsze mogą przedostać się do bulwy ziemniaka. 

Ziemniaki zawsze powinniśmy kupować w dobrych hurtowniach

hurtownia ziemniaków jadalnychNie ulega najmniejszej wątpliwości, iż tylko hurtownia ziemniaków jadalnych oferuje nabywcą warzywa o najwyższej jakości, które pochodzą z ekologicznych upraw. Do ich sadzenia nie wykorzystuje się sztucznych nawozów, a roślin nie spryskuje chemicznymi substancjami. Bez względu na to, czy kupujemy kartofle do własnego warzywniaka, czy restauracji, zawsze musimy wybierać towar o najwyższej jakości, który zawsze pochodzi od dobrych i sprawdzonych producentów. Ziemniaki muszą bowiem nadawać się do ich podawania w różnych formach i w różnych posiłkach. Najczęściej gotowane bulwy podajemy do obiadów. Kartofle często dodajemy też do zup, smażymy z nich placki kartoflane oraz uwielbiane przez wszystkich frytki. Ziemniaki po ugotowaniu zawsze powinny być sypie, a woda po ich ugotowaniu czysta. Gdy kupujemy je w dużych ilościach, nie powinny kwitnąć w naszych piwnicach. Zawsze musimy pilnować też ich wyglądu i sprawdzać, czy nie gniją od środka, a ich skórka nie może być zbyt gruba. Gatunków kartofli jest cała cała masa i praktycznie co sezon na rynku pojawiają się jakieś nowe odmiany. Jedni z nas preferują kartofle białe, inni przyzwyczajeni są zaś do żółtych. Bez względu na to, które jadamy najczęściej, zawsze powinny być świeże, suche i sypkie po ugotowaniu. Musimy też pamiętać, żeby nie kupować kartofli, które są przymrożone, gdyż będą one słodkie i nie zawsze da się je jeść. Nadto, duża ich część będzie odchodzić w trakcie ich obierania. Z tego też powodu powinny być kupowane w sprawdzonych hurtowniach i u sprawdzonych producentów.

Bez względu na to, która odmiana ziemniaków smakuje nam najlepiej, zawsze gdy kupujemy je w dużych ilościach, gdyż prowadzimy restaurację, czy osiedlowy sklep z warzywami, powinniśmy kupować je w dobrych hurtowniach ziemniaków jadalnych, gdzie zawsze mamy pewność, że towar ma wysoką jakość i nie jest sztucznie nawożony. Kartofle po ugotowaniu powinny być sypkie, by można było podawać je nie tylko do obiadów, ale dokładać je do warzywnych sałatek. Powinny też nadawać się do pieczenia placków ziemniaczanych.