Właściwości oleju rydzowego

Olej rydzowy niegdyś był niezwykle popularny i stosowany głównie w kuchni. Obecnie zaczynamy doceniać wszelkie naturalne sposoby dbania o zdrowie i urodę, dlatego olej rydzowy ponownie wraca do łask. Okazuje się, że nadaje się nie tylko do wzbogacania smaku potraw, ale także upiększania włosów.

Dlaczego warto stosować olej?

sprawdzony olej rydzowy na włosyRydz to jedna z najstarszych roślin uprawianych w Polsce. Spokrewniona jest z rzepakiem i bardzo często można spotkać ją dziko rosnącą. Okazuje się, że w okresie powojennym znajdowała się na większości polskich stołów. W momencie, kiedy popularność zdobył olej rzepakowy, lnianka została niestety odstawiona na bok. Olej rydzowy, inaczej mówiąc olej z lnianki to nic innego jak tłuszcz tłoczony z nasion lnicznika siewnego. Pokrewne nazwy rośliny to lennica, judra, rydz oraz rydzyk. Ostatnie z nich nawiązują do brunatnej barwy jej ziaren. Produkt ten jest bogatym źródłem witamin (m.in. A, E czy z grupy B) i przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Analizując skład oleju rydzowego, zauważyć można, że jedynie 10% wszelkich składników stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, zatem cała reszta – aż 90% to tak pożądane Jednonienasycone oraz Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Wykazuje on również najlepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Z tego względu jest to produkt umożliwiający prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego. Dodatkowo wspomaga koncentrację, a także zapobiega występowaniu problemów z pamięcią. Co ciekawe zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wzroku, a także depresji, otyłości czy cukrzycy typu II (w głównej mierze dietozależnej), a nawet niektórych nowotworów czy schorzeń o podłożu zapalnym. Co więcej, można go zakwalifikować jako sprawdzony olej rydzowy na włosy. Właśnie obecne w omawianym surowcu lipidy odpowiedzialne są za jego funkcje redukujące stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów. Ponadto zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorób serca. Według badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia spożycie oleju rydzowego przez okres 2 tygodni zmniejsza poziom „złego” cholesterolu o 12%. Dzięki znacznej obecności witaminy E produkt ten wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jak również chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Co więcej, przypuszcza się, że może osłabiać objawy artretyzmu oraz reumatyzmu i alergii. W niektórych źródłach znaleźć można informację, iż odpowiada także za regulację stężenia glukozy we krwi.

Olej rydzowy to produkt, który ze względu na bogatą zawartość witamin antyoksydacyjnych – A oraz E, idealnie nadaje się do wykorzystania w kosmetyce. Odpowiedzialny może być za opóźnienie procesów starzenia czy ujędrnienie i wygładzenie skóry. Polecany jest również do pielęgnacji włosów. Można nakładać go na skalp głowy jak każdy inny olej w celu ich nawilżenia i odnowy. Nie jest to jednak metoda odpowiednia dla każdego, zatem osoby ze skłonnością do łupieżu czy cechujące się wrażliwą skórą głowy, powinny zrezygnować z takiej praktyki. Najlepiej będzie zaaplikować go na same końcówki bądź od połowy długości włosów.