Termometr lodówkowy dla Ciebie

Dzięki termometrowi lodówkowemu w łatwy sposób będziemy mogli kontrolować temperaturę w jej wnętrzu. Przyrząd ten pomaga stworzyć idealne warunki do chłodzenia i mrożenia, co pozwoli utrzymać idealny stan mrożonych i chłodzonych produktów. Pomaga on chronić produkty spożywcze, szczepionki, leki i różnego rodzaju próbki przed zepsuciem.

Zalety stosowania termometru lodówkowego

mały termometr do lodówkiCoraz więcej produktów ma umieszczoną informację na etykiecie o tym, w jakiej temperaturze powinien być przechowywany. Lodówki umożliwiają chłodzenie produktów w temperaturze od 0 do 5ºC. Za optymalną wartość uznaje się temperaturę w granicach 2 – 3ºC. Nowsze modele są projektowane tak, aby wyrównywać temperaturę w całej lodówce, starsze są tej regulacji pozbawione. W zależności od miejsca panują w niej różne temperatury. Są to różnice rzędu 1 – 2ºC. Należy się dobrze zastanowić na jakich półkach umieszczamy jakie produkty. Rekomendowana najniższa temperatura to 0ºC, która jest granicą zamarzania wody. W lodówce najlepiej ustawić rekomendowaną temperaturę czyli 4 – 5ºC. WArto też rozmrażać lodówkę raz lub dwa razy do roku, jeśli ona nie robi tego sama. Niska temperatura zapobiega rozwojowi bakterii, dzięki czemu jedzie pozostaje dłużej świeże. Najlepiej ustawić temperaturę niższą niż rekomendowana, co pozwoli na optymalne przechowywanie wszystkich produktów. Nie konieczne. Nie wszystkie produkty dobrze znoszą intensywne chłodzenie, nie chcemy przecież jeść jogurtu, który mrozi nam zęby. Jeśli chcemy przedłużyć świeżość mięsa wystarczy włożyć je do zamrażarki. Mały termometr do lodówki pomoże nam w monitorowaniu temperatury w jej wnętrzu. Warto robić małe, lecz częste zakupy, które zapewnią nam optymalną rotację produktów. Mocne chłodzenie lodówki od wewnątrz powoduje spore różnice w poborze prądu, co przekłada się na większe wydatki. Prawidłowa temperatura w lodówce przyczynia się do obniżenia rachunków za prąd, a produkty na długo zachowają swoją świeżość. Warto jest zadbać o ten istotny szczegół, który często jest pomijany podczas codziennego użytkowania.

W 1964 roku ustalono, że temperatura na poziomie -18ºC jest optymalna dla zamrażarek i tak pozostało do dzisiaj. Mówi się także, że każde trzy stopnie wyżej aż o połowę skraca czas przydatności znajdujących się w niej produktów spożywczych. Warto wiedzieć, że jeśli w zamrażarce będzie utrzymywana temperatura -18ºC to żywność może być w niej przechowywana nawet przez rok. Jeśli chodzi o owoce i warzywa to przechowywane w tej temperaturze zachowują witaminy i wartości odżywcze.