Tapenada i inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej

Istnieje wiele ciekawych potraw, które pochodzą z różnych kuchni przygotowywanych w niemal każdym domu. Wynika to w znacznej mierze z chęci spróbowania nowych, ciekawych dań i smaków. Bardzo często inspiracją do ich odkrywania stają się wycieczki, programy kulinarne, czy nawet przepisy znalezione w internecie. Inną przyczyną może być także popularność określonego typu kuchni. Przykładem może być kuchnia śródziemnomorska. Od lat istnieje bardzo duża popularność dań, które pochodzą z tej kuchni.

Potrawy z oliwek i suszonych pomidorów

tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorówNajpopularniejszymi daniami, które zna chyba każdy z nas są pizza, spaghetti, czy musaka. Nie mniej jednak kuchnia śródziemnomorska słynie także z wielu innych dań. Bazą większości z nich jest oliwa z oliwek, ale także świeże warzywa, ryby, owoce morza. Nie mniej jednak kuchnia śródziemnomorska zaliczana jest do takiej, w której wykorzystuje się bardzo niewiele składników do poszczególnych dań. Z tego też powodu bardzo często możemy spotkać się potrawami, które składają się z dosłownie trzech składników. Przykładem może być tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Danie to jest rodzajem pasty wykonanej z drobno pokrojonych czarnych oliwek oraz suszonych pomidorów. Pełni ono rolę przystawki. Jednak możemy z powodzeniem wykonywać je jako propozycję śniadania lub kolacji. Jest ono stosunkowo lekkie, więc nawet zjedzenie większej ilości tej potrawy nie będzie dla nas ciężkostrawne. W celu uzyskania pełnego smaku tego dania warto jest wybrać produkty najlepszej jakości. Z tego też powodu zakup czarnych oliwek oraz suszonych pomidorów powinien być przeprowadzony z odpowiednim rozeznaniem. Najlepiej jest wybrać do tego celu oryginalne produkty, które pochodzą z krajów basenu morza śródziemnego. W ten sposób będziemy mieli pewność, że danie przygotowane z tych produktów będzie oddawało smak kuchni śródziemnomorskiej. W ten sposób będziemy w stanie spróbować naprawdę dobrych dań. Tapenadę możemy oczywiście po przygotowaniu doprawić pieprzem do smaku. Przyprawianie solą może nie być dobrym pomysłem z uwagi na dużą jej zawartość w oliwkach.

Ważną kwestią jest technika przygotowania. Powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby składniki nie były zbyt rozdrobnione. Nie powinna być to bowiem gładka pasta, ale coś na zasadzie drobno posiekanych składników, które połączyły się ze sobą tworząc danie. Możemy w związku z tym wykorzystać blender do zmielenia składników, jednak powinniśmy wziąć pod uwagę to, że mogą zostać zmielone zbyt drobno. Dlatego nieraz lepiej jest użyć noża i deski.