Słoiki do przechowywania żywności

 

Szklane naczynie, szczelnie zamykane i najczęściej wykorzystywane w gospodarstwie domowym do przechowywania produktów i przetworów żywnościowych znane jest pod nazwą Słoik Masona. Został on nazwany na cześć Johna Landisa Masona, który po raz pierwszy wynalazł go i opatentował w 1858 roku. Pokrywki są zazwyczaj dostarczane z nowymi słoikami, ale są również sprzedawane oddzielnie. W dużym stopniu zastąpione przez inne produkty i metody komercyjnego przechowywania żywności, takie jak puszki blaszane i plastikowe pojemniki, szklane słoiki i metalowe pokrywy, są nadal powszechnie stosowane w gospodarstwach domowych.

Słoiki Johna Landisa Masona

słoiki do mioduAntyczne słoiki są często sprzedawane za pośrednictwem sklepów z antykami i serwisów aukcyjnych, takich jak eBay. Wartość słoika jest związana z jego wiekiem, rzadkością, kolorem i stanem. Wiek i rzadkość słoika można określić na podstawie koloru, kształtu, formy i znaków produkcyjnych szkła, a także na podstawie zamknięcia słoika. Słoiki Mason mają zazwyczaj wytłoczoną na słoiku zastrzeżoną markę. Wczesne słoiki z wytłoczonym „patentem Masona 28 listopada 1858 roku”, które pochodzą z okresu od końca lat pięćdziesiątych do początku lat sześćdziesiątych XIX wieku, ściśle odpowiadają ilustracjom z patentów Masona z 1858 roku. Do 1908 r. większość tych słoików (również słoiki do miodu) produkowały maszyny półautomatyczne. Słoik kulisty „Idealny”, który pojawił się po raz pierwszy około 1915 r. i został wycofany z produkcji w 1962 r., jest jednym z najbardziej znanych słoików firmy i cieszy się popularnością wśród kolekcjonerów. Kolorowe słoiki były uważane za bardziej praktyczne, ponieważ kolor w pewnym stopniu blokował dotarcie światła do żywności, co pomaga zachować smak i wartość odżywczą na dłużej. Większość antycznych słoików, które nie są bezbarwne to aqua lub „Ball blue”, niebieskawo-zielony odcień, który został nazwany dla Ball Corporation, popularnego producenta słoików. Większość słoików z datą patentu 1858 wyprodukowano w szkle Aqua.

Firma Ball Corporation produkowała słoiki marki Mason w kilku kolorach, ale najczęstszym kolorem był charakterystyczny „Ball blue”, stosowany od około 1910 do 1930 roku. Słoiki Mason z tym szczególnym kolorem szkła można przypisać firmie Ball, ponieważ „praktycznie żadna inna butelka czy słoik nie została wyprodukowana w tym kolorze”. Rzadko pojawiają się one w kolorze bursztynowym, a czasami w ciemniejszych odcieniach zieleni. Jeszcze rzadsze są słoiki w kolorze kobaltowym, czarnym i mleczno-szklanym.