Przechowywanie żywności w pojemniku próżniowym

Nie mam wyczucia w kwestii jedzenia i zazwyczaj kupowałam go za dużo i część wyrzucałam. Nauczyłam się robić spis tego co muszę kupić i to na pewno mi bardzo pomogło. Ale nadal miałam problem z przechowywaniem rzeczy. Mogłam kupić tanio kostkę sera albo przepłacić za kilka plasterków. Zawsze wybierałam opcję pierwszą, co potem kończyło się tym, że szukałam przepisów na to, by ten ser wykorzystać, bo inaczej szybko obeschnie, albo co gorsza pokryje się pleśnią.

Mały i praktyczny pojemnik próżniowy

przeźroczysty pojemnik próżniowy z pompkąMiałam zatem wybór albo kupować dużo i tanio, coś się najwyższej zmarnuje, albo kupować małe paczki, na wagę i przepłacać. Koleżanka podpowiedziała mi, że przydałby mi się przeźroczysty pojemnik próżniowy z pompką. Ona sama ma takich pięć i każdy z nich non stop wykorzystuje. Powiedziała mi, że wrzuca do nich sery, wędliny, a nawet pokrojone warzywa i owoce. Potem taki pojemnik się szczelnie zamyka i wypompowuje z niego powietrze, tak by powstała w środku próżnia. Bez dostępu powietrza jedzenie nie spleśnieje i nie zepsuje się. Pojemniki dostępne są w różnych rozmiarach, są lekkie, można je szybko umyć. Przeźroczyste ścianki sprawiają, że nie trzeba ich otwierać by zobaczyć co jest w środku. Nie wiedziałam że coś takiego jak pojemniki próżniowe istnieje. Tak to już dawno zainwestowałabym w cały komplet! Agnieszka podała mi namiary na sprawdzony sklep internetowy w ktorym ona kupiła swoje pojemniki. Akurat mieli promocję na cały komplet pięciu pudełek więc bez wahania je zamówiłam. Jak przyszła do mnie paczka to zrobiłam test i do każdego pojemnika wrzuciłam po kawałku różnych produktów, wypompowałam powietrze i wstawiłam do lodówki. Potem obserwowałam jak szybko jedzenie się zepsuje. Jakież było moje zaskoczenie kiedy po tygodniu ser i szynka nadal były świeże i smaczne! Ani śladu zeschnięcia czy pleśni. Owoce i warzywa po obraniu i umyciu mogą leżeć trochę krócej, nie mniej jednak spokojnie moge sobie obrać kilka owoców, pokroić je, poporcjować i wrzucić do lodówki. Wtedy będę miała przekąski na kilka dni do przodu.

Dzięki Agnieszce teraz w mojej kuchni już żadne jedzenie się nie marnuje. Jak zostaje mi coś z kolacji czy pokroję za dużo warzyw i ich nie zjem to wrzucam wszystko do pojemnika próżniowego i gotowe. Jedzenie się w nich nie zepsuje, ani nie straci swoich właściwości odżywczych. Na pewno w każdej kuchni takie pojemniki są niezbędne, szczególnie że można je wrzucać do lodówki, zostawiać na wierzchu czy myć w zmywarce bez obaw o ich stan, że coś się uszkodzi w nich.