Kupno żywności bezglutenowej w najlepszych sklepach

Osoby chore na celiakię lub te, które cierpią na nietolerancję lub alergię na gluten powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co spożywają. Muszą one wykluczyć ze swojej diety wszystkie produkty pochodzące ze zbóż takich jak owies, jęczmień, pszenica czy żyto. Istnieją specjalistyczne sklepy, które oferują tego typu żywność. 

Zakupy w najlepszym sklepie z żywnością bezglutenową

najlepszy sklep z żywnością bezglutenowąŻywność bezglutenową możemy kupić coraz częściej z zwykłych supermarketach, sklepach i hurtowniach internetowych oraz specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Taki najlepszy sklep z żywnością bezglutenową ma w swojej ofercie wiele różnorakich produktów. Znajdziemy tam między innymi różnego rodzaju makarony, kluski, placuszki, słodycze, ciasta, ciastka, mąki, gotowe sosy, pasty do smarowania pieczywa, płatki śniadaniowe, przyprawy, wędliny, produkty mleczne oraz pieczywo. Co prawda, wydawać by się mogło, że produkty takie jak wędliny czy przetwory mleczne z zasady nie zawierają glutenu, jednak osoby chorujące na celiakię powinny uważać również na takie produkty. Mogą one zawierać śladowe ilości tego białka, które mogło się przedostać do tych produktów w trakcie ich przetwarzania czy pakowania jeśli miało to miejsce na tej samej lub usytuowanej w tym samym zakładzie taśmie produkcyjnej. Są to co prawda śladowe jego ilości, jednak nawet taka minimalna ilość może mieć niekorzystny wpływ na osoby chore na celiakię. Osoby takie mogą za to spożywać produkty wyprodukowane z gryki (kaszę gryczaną, płatki gryczane), ryżu (np. brązowego), prosa, kukurydzy (placuszki, płatki, bułeczki), jagła (kaszę lub płatki jaglane) czy mąki np. migdałowej czy kokosowej. Warto więc zwracać uwagę na specjalne oznaczenia tych produktów. Może to być szczegółowy opis lub znaczek. Jeśli na opakowaniu znajdziemy charakterystyczny znaczek przekreślonego kłosa zboża możemy mieć pewność, że produkt jest wolny od glutenu, a sam produkt nie został nim zanieczyszczony również w procesie np. produkcji. W takich sklepach z żywnością bezglutenową znajdziemy wszystkie produkty, które są niezbędne w diecie bezglutenowej. Możemy z nich stworzyć pyszne i zdrowe dania, które będą odpowiednie dla osób chorych lub mających alergię lub nietolerancję na gluten. 

Osoby, które nie mogą spożywać glutenu muszą zwracać szczególną uwagę na to jakie produkty spożywają. Powinny dokładnie czytać składy produktów i eliminować te wykonane z owsa, jęczmienia, pszenicy czy żyta. Zboża te mogą z powodzeniem zastąpić gryką, prosem, kukurydzą czy ryżem.