Osoby, które uwielbiają smak whiskey wiedzą, że jedne z najlepszych trunków tego typu produkuje się w Irlandii. Ten kraj słynie od lat z wysokiej jakości destylatów, które są kupowane przez osoby z całego świata. Również w Polsce możliwe jest nabycie zarówno whiskey typu single malt jak i takiej, która jest stworzona z wielu rodzajów słodów. Jakie aspekty determinują tak wysoką jakości odpowiedni smak whiskey irlandzkiej i dlaczego tak wielu ludzi stawia ją wyżej od trunków z innych krajów?
Whiskey irlandzka — tradycja, smak i jakość
Jednym z elementów, który wpływa na odpowiedni smak whiskey, jest odpowiednia receptura i wieloletnia tradycja produkowania whiskey, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dobra irlandzka whiskey jest elementem wieloletniej tradycji lokalnych destylarni, które nierzadko są umiejscowione w pięknych i malowniczych wiejskich terenach Irlandii. Wiele z tych firm wyrosło przez lata od manufaktur i lokalnych przedsiębiorstw do dużych i znanych na całym świecie marek. Whiskey, która jest produkowana w Irlandii, jest poddawana potrójnej destylacji. Jest to aspekt odróżniający trunki z Irlandii od tych, które są produkowane na przykład w Szkocji. Potrójna destylacja jest wykonywana po to, aby oczyścić alkohol z niepożądanych frakcji. Dzięki takiemu zabiegowi whiskey jest delikatna w smaku i nie jest nieprzyjemna w spożyciu. W irlandzkich odmianach destylatów tego typu stosuje się mieszanki słodów, które powodują, że smak whiskey jest bogaty i bardziej złożony od innych odmian. Tradycja produkowania destylatów w Irlandii sprawia, że do ich produkcji wykorzystuje się niezwykle czyste surowce. Chodzi tutaj przede wszystkim o jęczmień, który jest starannie selekcjonowany i dobierany po to, aby jakość trunku była jak najlepsza. Dobrej jakości jest także woda, która jest używana do produkcji whiskey. Często pochodzi ona z krystalicznie czystych źródeł, a niektóre z destylarni dysponują własnym ujęciem czystej, pozbawionej zanieczyszczeń wody.
Jeżeli decydujemy się na zakup irlandzkiej whiskey, możemy wybierać spośród wielu stylów, których tworzenie należy już niemalże do narodową tradycją Irlandii. Każdy ze stylów tego typu różni się od siebie smakiem i aromatem. Niuanse te są łatwe do wychwycenia zarówno przez osoby, które od dłuższego czasu zajmują się smakowaniem whiskey, jak i amatorów. Wiele destylarni zajmuje się także tworzeniem eksperymentalnych gatunków whiskey, które są przyjmowane z wielka estyma przez środowisko smakoszy whiskey.