Agrostretch do balotów

Większość gałęzi gospodarki nie może obecnie obejść się bez folii wykorzystywanej do pakowania, uszczelniania, zabezpieczania. Także współczesne rolnictwo wykorzystuje ten fenomenalny i stosunkowo tani produkt. Dla potrzeb rolnictwa wytwarza się specjalistyczne rodzaje folii do pakowania produktów rolnych, ściółkowania, pryzmowania oraz do produkcji sianokiszonki w warunkach polowych w postaci balotów.

Właściwości folii do produkcji sianokiszonki

folia do owijania bel sianokiszonkiProdukcję sianokiszonki, która jest podstawową paszą wysokobiałkową dla bydła mięsnego i krów mlecznych rozpoczyna się od pokosu traw, którą następnie formuje się w charakterystyczne duże walce zwane balotami. Następnym etapem jest bardzo szczelne zawinięcie balotu w specjalistyczny agrostretch o specyficznych właściwościach przeznaczonych do przeprowadzenia fermentacji beztlenowej wymaganej do uzyskania prawidłowej paszy. Oferowana przez producentów folia do owijania bel sianokiszonki jest produktem typu stretch o szerokości 500 lub 750 mm nawijanej na plastikowe lub kartonowe tuleje w długościach dochodzących od ok. 1000 do 2000 metrów bieżacych. W fachowej nomenklaturze folie występują jako 500 lub 750 co jest bezpośrednim odzwierciedleniem ich szerokości.  Jest to folia o odpowiedniej grubości zapewniającej odporność na urazy mechaniczne takie jak przebicia i rozdarcia. Jej cechą jest bardzo dobra rozciągliwość oraz obustronna kleistość gwarantująca bardzo szczelne zamknięcie balotu siana. Baloty są pozostawiane na polach na okres 12 miesięcy muszą więc posiadać bardzo dużą odporność na zmienne i agresywne warunki atmosferyczne. Proces fermentacji beztlenowej może zostać zakłócony przez działanie promieni słonecznych dlatego też folia do sianokiszonki dostarczana jest w kolorze mlecznym, zielonym lub czarnym. Jest to również powłoka odporna na działanie promieni słonecznych. Proces owijania balotów agrostretchem jest całkowicie zmechanizowany i opiera się na specjalistycznych owijarkach współpracujących z ciągnikami rolniczymi. Długość nawoju folii pozwala na ciągłą pracę przez długi okres czasu bez wymuszonych przerw na wymianę folii.

Bez wątpienia produkcja wysokobiałkowej sianokiszonki metoda owijania balotów niesie ze sobą same korzyści. Podstawowa zaleta to cięcie kosztów transportu i magazynowania oraz łatwość procesu owijania. Dojrzewanie sianokiszonki w warunkach polowych jest możliwe dzięki znakomitym parametrom folii zapewniającym możliwość prawidłowej fermentacji beztlenowej. Jest to metoda dużo tańsza niż tradycyjne pryzmowanie.